REZERWUJ ONLINE
REZERWUJ OFFLINE
PRZEWODNIK PO RESTAURACJACH
WYSZUKAJ PUBY I INNE LOKALE
WYDARZENIA KULTURALNE
« Marzec 2017 »
PoWtŚrCzPtSoNd
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   


USD 3,0952 –1.08
EUR 3,9659 –0.66

Dziś jest 26 marca,
imieniny obchodzą:

Teodor, Emanuela, Larysa

Wschód słońca: 5:28
Zachód słońca: 17:57



Portal odwiedziło: 25174728 osób.



Jedzenie
Nigdy nie zapomnimy jak jeden z naszych kluczowych klientów, który od lat prowadzi restaurację na warszawskiej starówce podzielił się z nami swoim spostrzeżeniem, że wśród jego gości znacznie wzrosła liczba zagranicznych turystów i biznesmanów od maja 2004 r. Zastanawialiśmy się wtedy dlaczego tak się stało. Okazało się, że był to efekt przyjęcia naszego kraju do Unii Europejskiej. Osoby, które nie znały Polski (i obawiały się jej) uwierzyły, że standardy unijne gwarantują bezpieczeństwo i wyeliminują zagrożenia zatruciami pokarmowymi. No tak, jeśli takiego argumentu potrzebowano, aby przekonać się i bez obaw jadać w Polskich restauracjach i barach - to dobrze. Tak czy inaczej, specjalnego zagrożenia pod kątem sanitarnym nie było i nie ma w Polsce od lat. Oczywiście w barach szybkiej obsługi, zwłaszcza mieszczących się w małych budkach czy przyczepach (np. przy plaży czy przy ruchliwych turystycznie miejscach) poziom higieny może czasami budzić wątpliwości, jednakże często przeprowadzane kontrole wykluczają zagrożenie zatruciami. Z pewnością nie ma tam co liczyć na dobre i smaczne jedzenie. Ale tego typu miejsc unika się w każdym kraju, nie tylko w Polsce.

Tak czy inaczej, poza naprawdę sporadycznymi przypadkami, które nie występują w Polsce częściej niż w innych krajach Unii, polską gastronomię należy zaliczać do bezpiecznych, higienicznych i przede wszystkim bardzo smacznych. Przy zachowaniu minimum zdrowego rozsądku nic złego nie powinno przydarzyć się twojemu żołądkowi.

Jedyne czego możesz się obawiać to... przejedzenie! Z dumą zapraszamy do zapoznania się z bogactwem potraw i smaków, jakie oferuje polska kuchnia. Ciężkim grzechem podczas pobytu w Polsce byłoby unikanie polskich dań i przesiadywanie w sieciowych barach typu fast food. Polska jest jednym z nielicznych krajów w Europie, w których zdecydowana większość produktów spożywczych (warzywa, owoce, mięso, pieczywo) produkowanych jest w sposób tradycyjny bez nadmiernego stosowania pestycydów czy hodowania roślin i zwierząt na olbrzymich farmach stąd też ich niepowtarzalny zapach i smak. Jeśli tylko spróbujesz to już nigdy nie zapomnisz smaku prawdziwego masła i jajecznicy z wiejskich jaj, zapachu świeżo pieczonego chleba, smaku wiejskiego mleka czy tradycyjnie przygotowywanych wędlin. Stołując się w dobrych restauracjach lub kupując produkty w małych sklepach, które nie zaopatrują się w sieciach olbrzymich hurtowni, z pewnością nieraz zaskoczy Cię smak produktów, które znasz, a ponownie odkryjesz podczas pobytu w Polsce.

Obowiązkowo musisz także skosztować wszystkich specjalności polskiej kuchni która, pomimo że uchodzi za ciężkostrawną, nieraz zaskoczy oryginalnym smakiem, lekkością składników, różnorodnością smaków i imponującą ofertą wyjątkowych, niespotykanych w żadnym innym miejscu polskich dań. Wyjechać z Polski bez spróbowania pierogów, bigosu, polskiego chleba ze smalcem, tradycyjnych zup, kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty to tak, jakby być w Paryżu i nie widzieć Wieży Eiffla. Smacznego!

Porady:

- każda radykalna zmiana codziennego menu może spowodować lekką niestrawność, bóle brzucha i w bardzo wyjątkowych przypadkach gorączkę i wymioty. Jeśli objawy są lekkie wystarczy przegłodzić się przez pół dnia i zażyć profilaktycznie dostępne bez recepty lekarstwa na lekką biegunkę: węgiel leczniczy (carbon medicinalis) albo wypić roztwór Smecty. Jeśli to tylko niestrawność spowodowana zmianą diety to po jednym dniu wszystko powinno wrócić do normy. Jednakże przy nasilających się objawach złego samopoczucia proponujemy najlepsze rozwiązanie jakim będzie wizyta u specjalisty.

aktualizacja marzec 2010